Τα sos μου από το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Τα sos μου από το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού - μια κινηματογραφική καλοκαιρινή ανάσα στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης - επιστρέφει φέτος αυτόν το μήνα (έτσι όπως οι θερμοκρασίες του εξωτικού μας νησιού είναι στα ύψη, το Φεστιβάλ είναι λες και δεν άλλαξε ημερομηνίες για φέτος κι ας δείχνει Σεπτέμβρη το ημερολόγιο)

Αυτά είναι τα προσωπικά μου sos από το φετινό πρόγραμμα - μερικά τα έχω δει και για κάποια αδημονώ. 

Honeyland

Αριστουργηματικό, πολυβραβευμένο και βαθιά συγκινητικό, το Honeyland είναι ένα από αυτά τα ντοκιμαντέρ που μένουν αξέχαστα. Μια κινηματογραφική εμπειρία τόσο πολυεπίπεδη που καταφέρνει να εντυπωσίασει για το σπάνιο αυτό επίτευγμα των δημιουργών του.  Η σκιαγράφηση της ζωής μιας γυναίκας που βιοπορίζεται από τη μελισσοκομία κάπου στη μέση του πουθενά στην Βόρεια Μακεδονία, γίνεται το όχημα να ειπωθεί μια ιστορία που συγκλονίζει με την οικουμενικότητα της. 

Τhe Cordillera of Dreams

J;KJKLJKLJKL
Τhe Cordillera of Dreams

Από τότε που εξορίστηκε από τη Χιλή, ο Patricio Guzmán, αυτός ο κορυφαίος λατινοαμερικάνος ντοκιμαντερίστας αφιέρωσε τη ζωή του φτιάχνοντας ποιητικά ντοκιμαντέρ που με την Οροσειρά των Ονείρων, κλείνουν μια τριλογία που και στις προηγούμενες ταινίες του, εκθέτει τα διαρκή εγκλήματα που έχουν βυθίσει την αγαπημένη του πατρίδα στο σκοτάδι συσχετίζοντας τα με το φυσικό τοπίο.  Στο τελευταίο κεφάλαιο της τριλογίας, ο Guzmán επικεντρώνεται στην Cordillera, την επιβλητική οροσειρά των Χιλιανών Άνδεων και συγκλονίζει για μια ακόμη φορά. 

The Earth is Blue as an Orange

Mια οικογένεια στην καρδιά της εμπόλεμης ζώνης στην Ουκρανία. Η φρίκη του πολέμου κρατά την Hanna και τα τέσσερα παιδιά της αισιόδοξους, και το σινεμά γίνεται ο τρόπος που βρίσκουν να μετουσιώσουν το τραύμα σε τέχνη. Σαφώς και το σινεμά δεν μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές που αφήνει πίσω του ανοιχτές ένας πόλεμος. Κρατώντας όμως την ελπίδα ζωντανή, η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Iryna Tsilyk καταφέρνει να εμπνεύσει και να συγκινήσει.  

FAFAFAF
The Earth is Blue as an Orange

Acasa, My Home

Το ντοκιμαντέρ του Ρουμάνου σκηνοθέτη Radu Ciorniciuc, παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας Ρομά που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη ζωή της στη φύση για να προσαρμοστεί στον 'κανονικό πολιτισμό'. Εννιά παιδιά και οι γονείς τους, αγωνίζονται να βρουν την θέση και τον εαυτό τους σε μια νέα τάξη πραγμάτων στην οποία έχουν προσγειωθεί χωρίς να το θέλουν. Με τρυφερή εξιστόρηση και διερευνητική διάθεση, το Acasa, My Home είναι το cinéma verité στα καλύτερα του. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

Loader