Αρχίζει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Αρχίζει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Αρχίζει αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού
Οπτικές στην Πραγματικότητα

Από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, θα λάβει χώρα για ακόμη μια χρονιά το πολυαναμενόμενο, και personal favorite, (link

Η φύση του ντοκιμαντέρ, μια μάχη μεταξύ υποκειμενικής προσέγγισης και αντικειμενικής πραγματικότητας, είναι συχνά και δικαιολογημένα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφής ενημέρωσης, αφού η κινηματογραφική του βάση προσφέρει ευκαιρίες πιο προσωπικής διείσδυσης στις πραγματικότητες που εξετάζει.

Η επιλογή των φετινών προβολών καλύπτει ακριβώς τις δυνατότητες αυτές, αφού στο φετινό πρόγραμμα δεν προσφέρονται μόνο «συμβατικά» και «ενημερωτικά» ντοκιμαντέρ, αλλά μια ολική ματιά τόσο σε θέματα της επικαιρότητας όσο και σε προσωπικές εξερευνήσεις στους κόσμους της τέχνης, της μουσικής, του αθλητισμού κ.α.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η έντονη παρουσία της γυναίκας δημιουργού, αφού περισσότερα από τα μισά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Αξιοσημείωτη και η συμμετοχή της σπουδαίας Γαλλίδας Agnès Varda, στην ταινία Faces Places.

Η έντονη γυναικεία παρουσία δεν απουσιάζει ούτε από τις τρείς κυπριακές παραγωγές που προβάλλονται φέτος, οι οποίες δεν διστάζουν να εξερευνήσουν επίκαιρα θέματα που αφορούν στην κυπριακή κοινωνία

Στο Missing Fetine, της Τουρκοκύπριας σκηνοθέτιδας Yeliz Shukri, που έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Kaleidoscope του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μια Κύπρια γεννημένη στην Αυστραλία, αναζητά την Φετινέ, την αγνοούμενη αδελφή του παππού της, η οποία υποχρεώθηκε να παντρευτεί στα 14 της έναν Παλαιστίνιο και να φύγει από την Κύπρο χωρίς έκτοτε να δώσει σημεία ζωής.

To Birth Days, το τρίτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Δανάης Στυλιανού, ασχολείται με την εμπειρία της γέννας στη σύγχρονη εποχή των ανεξέλεγκτων ιατρικών παρεμβάσεων. Σε μια Κύπρο όπου τα επίπεδα των καισαρικών τομών ξεπερνούν κατά 4 φορές το όριο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μια μητέρα θα κάνει το δικό της ταξίδι, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στο σώμα της και στο σύστημα παροχης μαιευτικής φροντίδας.

Όταν χάνει το παιδί του από λευχαιμία, ο Μιχάλης Καραϊσκάκης δωρίζει τα χρήματα που μάζεψε για τη θεραπεία του γιού του, με σκοπό να δημιουργηθεί η πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών στην Κύπρο. Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους HLA, της Βαλεντίνας Φαίδωνος, ακολουθεί τη δράση του Ιδρύματος και τις ζωές των ανθρώπων του.

Το Φεστιβάλ επεκτείνεται και στην πόλη της Πάφου, με προβολές ντοκιμαντέρ στις 9 και 10 Αυγούστου, στο ξενοδοχείο Αλμύρα, με την ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή Πώς να κλέψετε μία Καρέκλα, του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου και το Bar Talks by Schumann, της Marieke Schroeder.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 517 910, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy, στο προφίλ του φεστιβάλ στο instagram "(link”.

Στηρίζουν: Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πρεσβεία Ολλανδίας, Ινστιτούτο Γκαίτε, Πρεσβεία Σουηδίας, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, AIDA CYPRUS, ACCEPT CY, Hope For Children, Event Pro

Loader