Πρόταση εβδομάδας: 3+1 Θεατρικές παραστάσεις από τον ΘΟΚ

Πρόταση εβδομάδας: 3+1 Θεατρικές παραστάσεις από τον ΘΟΚ

Ψάχνετε θεατρικές παραστάσεις; Δείτε τις επιλογές σας

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

σε τσουαν

Πέντε τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία στη Λεμεσό 

Πέντε τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία θα δώσει η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, στις 12, 13, 14, 20 και 21 Απριλίου 2024. Η παραγωγή θα  ολοκληρώσει τον κύκλο παραστάσεών της στη Λεμεσό, στο Θέατρο Ριάλτο στις 27 Απριλίου 2024.

Πρόκειται για μια «θεατρική παραβολή», κατά τον συγγραφέα της, γραμμένη κατά το διάστημα 1926 -1941, που μοιάζει σήμερα εξίσου επίκαιρη και ιδεολογικά ισχυρή. Πώς συνδυάζει κανείς την καλοσύνη με τη σκληρότητα της πραγματικότητας, την ψυχική γαλήνη με την κοινωνική και ηθική κατάπτωση, και πώς μπορεί, τελικά, να ζήσει μέσα σε μια κοινωνία που δεν θα του επιβάλλει να φορέσει μια μάσκα για να επιβιώσει;

Για το έργο

Σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Κίνας, το Σε Τσουάν, η Σεν Τε αναμετριέται με τις αντιφάσεις της ζωής αλλά και της καθημερινότητας, στην προσπάθειά της να επιβιώσει. Οι θεοί, που ταξιδεύουν στο Σε Τσουάν αναζητώντας καλές και γενναιόδωρες ψυχές, εντοπίζουν την καλόκαρδη πόρνη Σεν Τε, η οποία είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει. Για να την ευχαριστήσουν, της προσφέρουν χρήματα. Έχουν όμως έναν όρο: να συνεχίσει να υπηρετεί το καλό. Η Σεν Τε καταφέρνει να αγοράσει ένα μικρό καπνοπωλείο, το οποίο πολύ γρήγορα κατακλύζεται από δεκάδες συμπολίτες της και τα υπερβολικά αιτήματά τους. Της ζητούν όλο και περισσότερα. Τόσο πολλά, μάλιστα, ώστε αναγκάζεται, προκειμένου να κρατήσει το μαγαζί της όρθιο, να επινοήσει ένα άλλο πρόσωπο. Πλάθει, λοιπόν, το αντίθετό της και μεταμορφώνεται στον «ξάδερφό» της, τον στυγνό επιχειρηματία Σούι Τα. Όμως πόσο θα αντέξει αυτόν τον διχασμό;

Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος διεισδύει στο μπρεχτικό σύμπαν για να παρουσιάσει μια παράσταση εμπνευσμένη από το ιδεώδες του κορυφαίου συγγραφέα και ποιητή. Πρόθεσή του είναι να αφηγηθεί μια ιστορία με απήχηση στον σημερινό κόσμο, μέσα από την ενέργεια και τον παλμό ενός πολυφωνικού συνόλου έμπειρων και νεότερων ηθοποιών, με τον Αντώνη Κατσαρή και τον Σπύρο Σταυρινίδη στους ρόλους των θεών. Σεν Τε – Σούι Τα η Μαρίνα Αργυρίδου.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου

Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος

Σκηνικά: Μαρίζα Παρτζίλη

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή

Επιμέλεια στίχων: Σταύρος Σταύρου

Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρονίκου

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Γιώργος Αναγιωτός, Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Ευαγόρου, Άνθη Κάσινου, Αντώνης Κατσαρής, Σάββας Μενοίκου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Σπύρος Σταυρινίδης, Πέννυ Φοινίρη, Μαρίλια Χαριδήμου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Βαρβάρα Χριστοφή

Συμμετέχει: Σάββας Παϊσίου

 

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ ΘΟΚ

Μια ιστορία αγάπης του Αλέξη Μισαλίκ

Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

ιστορια αγαπης

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις στη Λευκωσία | Παραστάσεις και στις άλλες πόλεις

Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει από τις 5 Απριλίου 2024 το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Αλέξη Μισαλίκ Μια ιστορία αγάπης σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου.

Για το έργο

Η Κάτια και η Ζυστίν βιώνουν τον απόλυτο έρωτα. Το ξεκίνημά τους είναι ειδυλλιακό. Η Ζυστίν επιθυμεί ένα παιδί και η Κάτια μένει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση. Λίγες μέρες πριν από τη γέννηση της κόρης τους, η Ζυστίν εξαφανίζεται και δώδεκα χρόνια αργότερα ο Γουίλιαμ, ο αδελφός της Κάτια, την εντοπίζει και της κάνει μια πρόταση που θα ανατρέψει τη μοίρα όλων.

Το έργο του Γάλλου συγγραφέα και ηθοποιού Αλέξη Μισαλίκ, βραβευμένο με τέσσερα βραβεία Molière το 2020, πραγματεύεται ένα θέμα απτό και αρκετά γνώριμο: τον τρόπο με τον οποίο η αγάπη καταφέρνει να αλλάξει τη ζωή μας και να της δώσει αξία. Μια ιστορία αγάπης, λοιπόν, με έντονα συναισθήματα, συγκρούσεις, αδιέξοδα, διλήμματα, εκπλήξεις, χαρές και λύπες, αποτυπωμένη με τρυφερότητα, σαρκασμό και, πάνω απ’ όλα, χιούμορ.

Η σκηνοθέτρια Ελένη Αναστασίου και οι συνεργάτες της καλούνται να αναδείξουν μέσα από την απλότητα και τη φρεσκάδα της σύγχρονης γλώσσας του έργου τις ποικίλες εκφάνσεις της ζωής και του καίριου συστατικού της: της αγάπης.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

Μουσική: Μαρία Γούβαλη - Νάσια Θεράποντος

Σκηνικά: Έλενα Τερέπεη

Κοστούμια: Σοφία Μαυρομιχάλη

Κίνηση-Χορογραφία: Ήβη Χατζηβασιλείου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθέτριας: Ελένη Νικολάου

Παίζουν: Γρηγόρης Γεωργίου, Σαββίνα Γεωργίου, Ηλιάνα Κάκκουρα, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Ελένη Σιδερά

Συμμετέχει: Διαμάντω-Ηλέκτρα Κωνσταντίνου

Παραστάσεις  στις άλλες πόλεις

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας «Γ. Λυκούργος» | Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, 20:30

Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο | Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 20:30

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου | Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, 20:00

 

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΛΙΤΣΑ

FAT της Ζωής Αποστολίδου

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

βαλιτσα

Πρόσθετη παράσταση για το κοινό το Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η παραγωγή του Θεάτρου Βαλίτσα με το έργο FAT της Ζωής Αποστολίδου, σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους θα δώσει μία πρόσθετη παράσταση για το κοινό στο Θέατρο Αποθήκες, το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στις 18:00. Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο της δράσης «Theatre Roadshow» του ευρωπαϊκού προγράμματος Theatre in Palm.

Tο FAT  συνεχίζει το ταξίδι του με καθημερινές παραστάσεις σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Το Θέατρο Βαλίτσα είναι μια ευέλικτη παραγωγή του ΘΟΚ που σχεδιάζεται ειδικά για να μπορεί να φιλοξενηθεί σε χώρους σχολείων, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να απολαύσουν το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο μιας θεατρικής παράστασης χωρίς να μετακινηθούν από το χώρο τους.

Για το έργο

Ο Φρίξος, ένας έφηβος 17 ετών, δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο λόγω του σωματικού του μεγέθους. Εκτός από τη σχέση που έχει με τη στενή του φίλη Έφη, οι υπόλοιπες κοινωνικές του συναναστροφές γίνονται διαδικτυακά χωρίς ο Φρίξος να αποκαλύπτει ποτέ την εμφάνισή του. Ο Φρίξος δέχεται έντονη κριτική για το σώμα του τόσο από την Έφη, όσο και τη μητέρα του, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα.

Με ευθύτητα, αμεσότητα και σύγχρονη εφηβική γλώσσα, το FAT αγγίζει ανοιχτά το θέμα της χοντροφοβίας και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ατόμων που την υφίστανται, φέρνοντας στο προσκήνιο το στιγματισμό, τις προκαταλήψεις, τον εκφοβισμό, την καταπίεση, και τον αποκλεισμό.

Το έργο γράφτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Young Europe IV του European Theatre Convention (ETC).

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Ζωή Αποστολίδου

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Σκηνικά-Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου

Μουσική: ecati (Αντώνης Χατζηαντώνης)

Κίνηση: Γιάννης Οικονομίδης

Παίζουν: Νάγια Τ. Καρακώστα, Άρης Κυπριανού

Καθημερινές παραστάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

Για κρατήσεις καλέστε στο 22864330 (Δευτέρα-Παρασκευή, 8:00-15:00)

Εκτός Έδρας ΘΟΚ

Η βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη

Σκηνοθετική επιμέλεια: Πολυξένη Σάββα, Αντωνία Χαραλάμπους

βεγγερα

Από 20 Απριλίου 2024 σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι δοκιμές για την παραγωγή της σκηνής Εκτός Έδρας του ΘΟΚ, με το έργο του Ηλία Καπετανάκη Η βεγγέρα, σε σκηνοθετική επιμέλεια των Πολυξένης Σάββα και Αντωνίας Χαραλάμπους. Πρώτος σταθμός της περιοδείας σε δήμους και κοινότητες ο Δήμος Γερίου όπου θα δοθεί στην αίθουσα τελετών του Δήμου, η πρεμιέρα του έργου το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 20:00.

Για το έργο

Μια απρόβλεπτη επίσκεψη-προξενιό σ’ ένα μικροαστικό σπίτι της Αθήνας δίνει το έναυσμα για το ξέσπασμα μικροπαρεξηγήσεων, αδιάλειπτων εκρήξεων και ανατροπών. Η φαινομενικά τυπική συναναστροφή μεταξύ του ζεύγους Στενού και του κύριου και της κυρίας Νερουλού διακωμωδείται ανελέητα, καταλήγοντας σε μια παράλογη καταστροφή.

Η Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, γραμμένη το 1894 είναι μια μονόπρακτη κωμωδία ηθών, με έντονο δηκτικό χαρακτήρα και σαρκαστικές αιχμές. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τον κόσμο της εποχής του, διαγράφοντας την αδυναμία και την ηθική παραμόρφωση των προσώπων της. Αμάθεια, ξενομανία, υποκρισία και φαιδρότητα έρχονται στην επιφάνεια με περίσκεπτο τρόπο, και αναδεικνύουν νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος ως ατομικά και συλλογικά συμπτώματα του σήμερα.

Ρίχνοντας παιγνιώδες βλέμμα πάνω στους κωμικούς διαλόγους, τους αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τις ευτράπελες καταστάσεις του έργου του Καπετανάκη, οι σκηνοθέτριες και ένας θίασος συνόλου προτείνουν μια ταχύρυθμη, ευχάριστη παράσταση. Ο σατιρικός λόγος φωτίζεται, το χιούμορ κλιμακώνεται, και το αστείο και η υπερβολή υπογραμμίζεται σε μια προσπάθεια παρουσίασης μιας σπαρταριστής κωμωδίας, η πραγματικότητα της οποίας παραμένει καίρια και διαχρονική.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Πολυξένη Σάββα - Αντωνία Χαραλάμπους

Σκηνικά-Κοστούμια: Ορέστης Λαζούρας

Μουσική σύνθεση-Μουσική διδασκαλία: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)

Χορογραφία-Κίνηση: Φώτης Νικολάου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς

Βοηθός σκηνοθετριών: Σοφία Ιωάννου

Παίζουν: Ειρήνη Ανδρονίκου, Ανδρέας Δανιήλ, Σοφία Ιωάννου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Πάνος Μακρής, Άντρεα Μαύρου, İzel Seylani

Πρώτοι σταθμοί περιοδείας

►ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:00

Μια προσφορά του Δήμου Γερίου για τους δημότες του

►ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΞΥΛΙΑΤΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 19:30

Προσφορά Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου

►ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΥΨΩΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:00

►ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2024, 20:00

στο πλαίσιο του τρίμηνου θεατρικών παραστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας

►ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΓΙΑΡΗΣ, ΑΘΗΕΝΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2024, 20:00

►ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΧΝΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2024, 20:00

Οργανωμένες παραστάσεις σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου

Πληροφορίες: 22864330 (Τμήμα Οργάνωσης παραστάσεων και περιοδειών ΘΟΚ)

Loader