Ανέβηκε το πρώτο βίντεο στο YouTube

Ανέβηκε το πρώτο βίντεο στο YouTube

To "Me at the zoo" αποτέλεσε την αρχή της μεγαλύτερης ονλάιν βίντεο πλατφόρμας

To "Me at the zoo" είναι ένα βίντεο στο YouTube, που ανέβηκε σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 2005.

Είναι το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ποτέ σε αυτή την υπηρεσία. Το βίντεο, με διάρκεια 19 δευτερόλεπτα, παρουσιάζει τον συνιδρυτή του YouTube, Τζόεντ Κέριμ, που τότε είχε ηλικία 25 ετών, μπροστά σε δύο ελέφαντες του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, μιλώντας για τις μακριές προβοσκίδες τους. Μέσω της φωτογραφικής μηχανής του Κέριμ, το δημιούργησε ένας φίλος του από το γυμνάσιο, ο Γιάκοβ Λαπίτσκι.

Oι συντάκτες του Los Angeles Times εξήγησαν το 2009 ότι «ως το παλαιότερο βίντεο που μεταφορτώθηκε στο YouTube, συνέβαλε καθοριστικά στην ουσιαστική αλλαγή του τρόπου κατανάλωσης των μέσων από τους ανθρώπους και έτσι ξεκίνησε μια χρυσή εποχή του βίντεο 60 δευτερολέπτων». Από το περιοδικό Digital Trends χαρακτηρίστηκε ως μια «απεριόριστη υπόθεση» και ένα «ασυνήθιστο» βίντεο που ήταν «το προανάκρουσμα για αυτά που θα ακολουθήσουν» στο YouTube.

Ο Γκρεγκ Τζάρμποου περιγράφει την αναπαράσταση μιας "καθημερινής στιγμής" στο βίντεο ως "διαφορετική" για την εποχή του, καταδεικνύοντας την πρόβλεψη του ιδρυτή του YouTube Τζόεντ Κέριμ για το τι πρόγραμμα θα είναι το YouTube. Σύμφωνα με τον Τζάρμποου, με το "Me at the zoo" αποδείχθηκε ότι το YouTube δεν προσπαθούσε απλώς να "συγκρατήσει ξεχωριστές στιγμές σε βίντεο" αλλά κυρίως να προσπαθήσει να ενθαρρύνει τους χρήστες του YouTube "να γίνουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς του μέλλοντος". Αυτό συνέβαλε στο να γίνει το YouTube η δημοφιλέστερη διαδικτυακή υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο στον κόσμο.Ο Ααρόν Ντουπλαντιέ είπε ότι η συνηθισμένη "καθημερινότητα" και η "τετριμμένη αισθητική" του "Me at the zoo" όρισαν το ερασιτεχνικό περιεχόμενο που θα γινόταν χαρακτηριστικό του YouTube, ειδικά από τους YouTubers και τους vlogger. Εκτός από το πρώτο βίντεο στο YouTube, έχει χαρακτηριστεί και ως το παλαιότερο vlog clip του YouTube. 

Σύμφωνα με το Business Insider, είναι το πιο σημαντικό βίντεο στο YouTube όλων των εποχών, δηλώνοντας: "Είναι αντιπροσωπευτικό για το YouTube — δεν χρειάζεται να είναι τόσο φανταχτερό, μπορεί να είναι προσιτό στους άλλους. Το παλαιότερο βίντεο στο YouTube είναι κάτι που όλοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόνοι τους". Σύμφωνα με το New York Observer χαρακτηρίστηκε επίσης το σημαντικότερο βίντεο στην ιστορία του YouTube και δήλωσε ότι "αυτό είναι ουσιαστικά ένα ιστορικό τεχνούργημα".Το BuzzFeed News το περιέλαβε ανάμεσα στα 20 σημαντικότερα διαδικτυακά βίντεο όλων των εποχών.

Loader