3ο Φεστιβάλ Προώθησης της Ισότητας των Φύλων, Femme Fest Cyprus

3ο Φεστιβάλ Προώθησης της Ισότητας των Φύλων, Femme Fest Cyprus

Τι θα δούμε φέτος;

300 χρόνια! Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται, με τους ρυθμούς που έχουμε σήμερα, μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες.

Παρά τα βήματα προόδου, ακόμη και σήμερα οι ανισότητες στη βάση του φύλου μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Το ζήτημα αυτό αγγίζει και τη χώρα μας καθώς η Κύπρος σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του  Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (2023) βρίσκεται στην 106η θέση από τις 146 χώρες, 13 θέσεις πιο κάτω από την προηγούμενη χρονιά. 

Χρειάζεται λοιπόν να λάβουμε μέτρα, όχι μόνο με νομοθεσίες και πολιτικές αλλά και με δράσεις οι οποίες να συντείνουν στην καλλιέργεια έμφυλης συνείδησης.  

Για αυτό το λόγο έρχεται το 3ο Φεστιβάλ Προώθησης της Ισότητας των Φύλων, Femme Fest Cyprus.  Για να  μετατρέψουμε τον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας στις 18 και 19 Μαΐου, σε ένα χώρο ανοιχτό και συμπεριληπτικό, όπου χωράνε όσες και όσοι πιστεύουν σε έναν κόσμο κοινωνικά δίκαιο. Για να προβληματίσουμε αναφορικά με την ισότητα των φύλων, να προωθήσουμε τη συζήτηση των έμφυλων ζητημάτων, να συντείνουμε στην κατάρριψη των έμφυλων στερεοτύπων και να δώσουμε βήμα σε γυναίκες από όλους τους τομείς της ζωής. 

Το 3ο Femme Fest Cyprus, που θα ζωντανέψει το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαΐου στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, διοργανώνεται το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, έχει θεσμικό υποστηρικτή το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, φιλοξενείται από τον Δήμο Λευκωσίας και στηρίζεται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. 

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την επαγγελματική πρόοδο των γυναικών, τις επιπτώσεις των πολέμων στις γυναίκες και άλλα. Θα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια για την έμφυλη βία, τα έμφυλα στερεότυπα και τους κοινωνικούς ρόλους, τη μαιευτική βία, την εμμηνόπαυση. 

  1

Η κεντρική σκηνή θα φιλοξενήσει και τις δύο μέρες τη δράση «Γυναίκες που μας εμπνέουν»,  όπου γυναίκες από διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο ακτιβισμός, η  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, θα μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες. 

Το Σάββατο 18 Μαΐου, οι Ανεράδες θα παρουσιάσουν αφιέρωμα με τίτλο «Η γυναίκα στο ρεμπέτικο», ενώ την Κυριακή 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το «Femme Fest Street Party» με γυναίκες Djs στα decks. 

Το Femme Fest θα φιλοξενήσει περισσότερους από 50 οργανισμούς ανάμεσά τους πανεπιστήμια, ΜΚΟ, και θεσμικοί φορείς που ασχολούνται με τα έμφυλα ζητήματα καθώς και γυναίκες οι οποίες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

 

Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργήσουν θεματικά κέντρα όπου θα συναντήσουμε γυναικείες προσωπικότητες από την Κύπρο και τον κόσμο, θα μάθουμε για την ιστορία των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ θα αναδειχθεί το ζήτημα της γυναικοκτονίας. Θα λειτουργήσει επίσης παιδική γωνιά .

Θα λειτουργήσει ακόμη παιδική γωνιά με θεατρικά εργαστήρια, βιβλιοανάγνωση, παιχνίδια και κατασκευές με έμφυλη οπτική.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, ενώ στο χώρο θα υπάρχει φαγητό και ποτό. 

Οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν στις 16:30 και η είσοδος και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. 

Περισσότερες πληροφορίες www.femmefestcy.com και στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

1

 

Loader