4 όμορφα χωριά στα βουνά του νησιού για να επισκεφθείτε αυτό το τριήμερο

4 όμορφα χωριά στα βουνά του νησιού για να επισκεφθείτε αυτό το τριήμερο

Ετοιμαστείτε για roadtrips και εξορμήσεις

Η ορεινή Κύπρος είναι φημισμένη για τα γραφικά της χωριά, τις όμορφες διαδρομές και το φιλόξενο ντόπιο πληθυσμό που αγκαλιάζει την κυπριακη κουλτούρα μέσα από τις ενασχολήσεις τους, τη μαγειρική, την οινοποιεία και την αρχέγονη φροντίδα της γης. Πάμε λοιπόν για εξορμήσεις στα βουνά για να εκτιμήσουμε τη φύση και όλα όσα μας προσφέρει καθημερινά.

Όμοδος

ομοδος

Το Όμοδος είναι ένα χωριό που ανήκει στην επαρχία Λεμεσού. Φημισμένο για τα πέτρινα δρομάκια του και για το ντόπιο κρασί, αποτελεί ένας προορισμός για εξόρμηση στη φύση, αλλά κι ένα ιδανικό μέρος για να γευτείτε ντόπια κρασιά και ζιβανίες.

Στο χωριό υπάρχουν τέσσερα οινοποιεία, ποτοπωλεία, ταβέρνες  και μικρά μαγαζάκια λαϊκής τέχνης που μπορείτε να χαζέψετε, αλλά και να προμηθευτείτε κεντήματα, βιτρό, και κοσμήματα.

Ακόμα, “σήμα κατατεθέν” του χωριού θεωρούνται και τα παγκυπρίως φημισμένα “αρκατένα”, ένα είδος κουλουριού που παρασκευάζεται από προζύμι και αφρό ρεβυθιού. Στο χωριό υπάρχουν αρκετοί φούρνοι που έχουν πάντοτε φρέσκα και διαθέσιμα τα γνωστά σε όλους μας, αρκατενα! 

 

Φαρμακάς

φαρμακας

Ο Φαρμακάς είναι ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους. Θεωρείται γνωστό για τα φρούτα και τις ντομάτες του, για το κρασί που παράγεται στην περιοχή, αλλά και για το νερό του, αφου υπάρχει φυσική πηγή. Το χωριό είναι πανέμορφο και περικυκλώνεται από βουνά, δημιουργώντας ένα όμορφο τοπίο. Περπατώντας, βλέπει κανείς τις όμορφες αυλές των παραδοσιακών σπιτιών, με τα όμορφα λουλούδια και τις όμορφες πόρτες. 

Θα βρείτε οινοποιεία, εστιατόρια αλλά και σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Προχωρώντας λίγο πιο κάτω στο χωριό, θα συναντήσετε το Καμπί του Φαρμακά, το οποίο διασχίζει ένας όμορφος ποταμός. Ο ήχος του νερού, τα πουλιά και η “αγκαλιά” των δέντρων θα σας γεμίσουν γαλήνη, ενω αν ανοίξει η όρεξή σας, κατα μήκος του ποταμού, θα συναντήσετε τη γνωστή ταβέρνα “Ο ποταμός της Μηλίτσας”, η οποία ετοιμάζει ζεστά πιάτα κυπριακής κουζίνας, που θα σας μείνουν αξέχαστα.

 

Ασκάς 

ασκας

Το χωριό Ασκάς ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας κι είναι φημισμένο πέραν της ομορφιάς του, για τα φουντουκόδεντρά του, τις καρυδιές του, τις ελιές του και τις αμυγδαλιές του. Το χωριό της Πιτσιλιάς είναι επίσης γνωστό και για τα κρασιά του. Θα δείτε αιωνόβια δέντρα που θα σας “κόψουν” την ανάσα, ενώ οι πέτρινες βρύσες και τα ξοπόρτια του χωριού δημιουργούν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, καθιστώντας το ιδανικό προορισμό για μια εκδρομή.

Αν είστε τύποι της εξερεύνησης, στο χωριό θα βρείτε ένα γραφικό μονοπάτι της φύσης, ενώ αν προτιμάτε μια γευστική εμπειρία ταβέρνας στο βουνό “το στέκι της παράδοσης” θα σας αφήσει άκρως ικανοποιημένους. Πρόσφατα, εμφανίστηκε στο χωριο μία τοπική μικροζυθοποιία, το Askas Microbrewery, που αξίζει να επισκεφθείτε. 

 

Παναγιά Πάφου 

φραγμα

Αν θέλετε να κινηθείτε προς την επαρχία Πάφου, η διαδρομή προς το χωριό Παναγιά είναι μια εκδρομή που επιβάλλεται κάθε Κύπριος να κάνει. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το χωριο, θα βρείτε ένα από τα ωραιότερα φράγματα που υπάρχουν στο νησί, το φράγμα της “Κανναβιούς”. Το τοπίο είναι τόσο μαγευτικό, που δεν χορταίνει κανείς να ρεμβάζει τα όμορφα νερά και την πλούσια βλάστηση που τα περιβάλλει. Η διαδρομή προς το χωριό θα γεμίσει τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα και θα σας αναζωογονήσει. Φτάνοντας στο χωριό η κυπριακή παράδοση και κουλτούρα είναι έκδηλη, ενώ στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένα καφενείο, ονόματι “Secret Garden” που αν και εποχιακό, ανοίγει τις πόρτες του αυτή τη Δευτέρα, την 1η Απριλίου. Ο κυπριακός καφές συμπληρώνει την εικόνα του κυπριακού ορεινού τοπιου μαζί με τις μυρωδιες των λουλουδιών του κήπου και τα κελαηδίσματα των πουλιών. Πρωταγωνιστής, ο βασιλιάς της αυλής, ένας κόκορας που καλωσορίζει τους επισκέπτες του χώρου.

secret garden

Πηγή φωτογραφιών 

Loader