Σαν σήμερα το 1994 πέθανε «η τελευταία ελληνίδα Θεά»

Αφορμής δοθείσης ας την απολαύσουμε σε ένα απόσπασμα από το εμβληματικό Illya Darling στο Broadway το 1967

6 Mar 2018

Διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου:

Η παράσταση «Ίλια Ντάρλινγκ» ήταν μιούζικαλ. Έτσι ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν είχε δύσκολο έργο από την αρχή. Εκτός από τους ηθοποιούς του θιάσου, έπρεπε να συντονίσει χορευτές, μουσικούς, τεχνικούς ακόμα και τους ενδυματολόγους για να πετύχει το εγχείρημά του. Σε ένα μιούζικαλ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική....

Στην «Ίλια Ντλαρλινγκ» τη σύνθεση είχε αναλάβει ο Μάνος Χατζιδάκις και παρόλο που η μουσική του ήταν υπέροχη, «τα τραγούδια έμοιαζαν μεταξύ τους, ήταν υπερβολικά απαλά και δεν είχαν θεατρικότητα και φινάλε», όπως υποστήριζε ο μουσικός διευθυντής Λίμαν Ινγκλ. Ο τελειομανής Ντασέν δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένος από τη μουσική, με αποτέλεσμα να πιέζει το συνθέτη να κάνει συνεχώς καινούριες ενορχηστρώσεις.

...Παρά την ανησυχία του σκηνοθέτη, η παράσταση σημείωνε μεγάλη επιτυχία. Τα θέατρα, που ήταν μεγάλης χωρητικότητας, γέμιζαν ασφυκτικά από κόσμο που αποθέωνε τους ηθοποιούς όταν έπεφτε η αυλαία. Η Μερκούρη ήταν ήδη σταρ εκείνη την εποχή. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θυμάται ότι στον Καναδά δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι το καμαρίνι λόγω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να γνωρίσει από κοντά την πρωταγωνίστρια και να πάρει ένα αυτόγραφο. Εκείνη τη βραδιά όμως η Μελίνα δεν δέχτηκε κόσμο.

Ο Καμπανέλης αναφέρει: «Μια γυναίκα βγήκε και είπε ότι η κυρία Μερκούρη έχει ένα πολύ σοβαρό ραντεβού με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και δεν θα μπορέσει να δώσει αυτόγραφα, ενώ εμένα με οδήγησε στο καμαρίνι – σουίτα. Περίμενα να δω κάποια σημαντικά πρόσωπα και τι να δω; Μόλις είχε φτάσει η βοηθός της Μελίνας με ελιές, ψωμί και μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη φασολάδα και η Μελίνα άφησε το τάβλι που έπαιζε, τρέχοντας προς το αγαπημένο φαγητό της πατρίδας μας.

Οι επίσημες κριτικές του μιούζικαλ αποθέωσαν τη Μελίνα Αργά το βράδυ μετά την πρεμιέρα στο Μπρόντγουέι, οι εφημερίδες έφτασαν στην ελληνική ταβέρνα που ήταν μαζεμένος ο θίασος του Ίλια Ντάρλινγκ. Οι κριτικές δεν ήταν καλές για το έργο. Ήταν όμως αποθεωτικές για τη Μελίνα.

Ο πιο γνωστός κριτικός της εποχής έγραψε μετά την πρεμιέρα του Illy Darling στο Broadway: «Η Μελίνα είναι ένα πλάσμα που θα είναι κανείς ευτυχής να καλέσει στο σπίτι των γονιών του όταν λείπουν».

Άλλες κριτικές ανέφεραν: «η φωνή της είναι μια βραχνή εξαδέλφη της Μάρλεν Ντίτριχ», «σαγηνευτική είτε ντυμένη, είτε άντυτη».

Εξίσου καλές ήταν και κριτικές για τον Κούρκουλο που τον ανέφεραν σαν «εξαιρετικό νέο ηθοποιό»....

Πρόσωπα